20160920

4 pitanja za nosioce listi kandidata za GV Zenica - Goran Bulajić Demokratska fronta

Na red je došao intervju sa nosiocem liste Demokratske fronte Zenica za GV Zenica. I ovaj intervju kao i prethodni su prenešeni bez ikakvog korigovanja.




1.      Zašto građani Grada Zenice da daju svoj glas listi koju Vi predvodite?

Alene, hvala na mogućnosti da se obratim svojim sugrađankama i sugrađanima.

Demokratska fronta je relativno mlada politička opcija, te je u vrlo kratkom periodu,  prošla kroz jedan izborni ciklus, izabrana je u zakonodavnu vlast na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, participirala u izvršnoj vlasti, te izašla iz iste na svim nivoima - državnom, federalnom i kantonalnom.
Stečeno iskustvo daje nam za pravo da kažemo da Demokratska fronta posjeduje odlučnost i potrebnu odgovornost da bude važan faktor u političkom djelovanju, te da djeluje samo u skladu sa Ustavom i važećim zakonima. Lista Demokratske fronte za Gradsko vijeće je polno, dobno i nacionalno izbalansirana.
Na listi se nalazi 35 kandidata, kao i kandidat iz reda nacionalnih manjina. Naše kandidatkinje i kandidati su spremni za izazov koji sa sobom nosi rad u Gradskom vijeću, te žele preuzeti odgovornost za dešavanja u njihovim lokalnim sredinama. Izabrani vijećnici će biti aktivni kreatori dešavanja u svojim sredinama, ne samo prilikom pripreme i za vrijeme Gradskog vijeća, već tokom čitavog svog mandata, na svome poslu, kod kuće, u šetnji ili posjeti kod prijatelja.

2.      Koja su to 3 najveća problema u Zenici i kako ih planirate riješiti?

Teško je poredati detektovane probleme po nekoj vrsti prioriteta, jer su svi jednako važni i bitni.Pokušat ću izdvojiti, trenutno, najaktuelnije. Neophodne su aktuelne informacije o početku rada Azila za napuštene životinje, kao i statusu higijenskog servisa, te preuzetim obavezama od strane JP Alba d.o.o. Javnost mora biti informisana o rokovima kada će otpočeti sve aktivnosti, odnosno, zašto još uvijek nisu. Naravno da ovaj problem nismo u mogućnosti sami riješiti, ali, na prvoj sjednici ćemo reagovati po ovome pitanju. U ovome projektu je nedostajalo transparentnosti koju je javnost očekivala, te ćemo insistirati na tome. Zahtijevat ćemo izvještaj o trenutnom statusu (ispravnosti) mjernih stanica na području Grada Zenica, te presjek aktivnosti Metalurškog instituta Kemal Kapetanović po ovome pitanju, kao i po pitanju izrade Katastra zagađivača i Kantonalnog ekološkog akcionog plana.Kako okolinske dozvole za postrojenja AM još uvijek nisu izdate, ubrzat ćemo aktivnosti prema Ministarstvu okoliša i turizma, u kvalitetnoj raspravi i dijalogu.Arcelor Mittal mora dostaviti detaljan presjek svih projektnih aktivnosti, te razloge kašnjenja ili odustajanja od određenih projekata. I u ovome slučaju je transparentnost aktivnost ključna, što, nažalost, nije slučaj.

Vrlo bitan projekat iz oblasti zaštite okoliša još nije završen, a to je projekat Zelenih otoka za reciklažu. Sredstva su obezbjeđena i zanima nas krajnji rok za implementaciju. Uvažavajući činjenicu da sport u Zenici ne postoji, izuzev sportske infrastrukture,  zahtijevat ćemo hitan izvještaj o utrošku sredstava sa pozicije za sport, te rezultate sportskih kategorija po kolektivima. U skladu sa revidiranom Strategijom razvoja Grada Zenice, definisat ćemo strateške oblasti u kojima prepoznajemo sportski potencijal, te obezbijediti redovna finansijska sredstva u Budžetu za iste. Nedopustivo je da Tekući transferi za sport budu utrošeni već u mjesecu junu, što se desilo u tekućoj godini.

3.      Koji će biti Vaš prvi potez ukoliko postanete vijećnik?

Kako posjedujem određeno iskustvo u radu organa uprave, prvo ću se upoznati sa svim tekućim projektima i obavezama koje je Grad preuzeo, u kojima participira ili ih sufinansira, kako bih stekao pravi dojam o trenutnom stanju iz svih oblasti.

Na primjer, poznato mi je da Grad Zenica ima obavezu sufinansiranja projekata za osobe sa posebnim potrebama, ali, finansijska sredstva ne uplaćuje. To je samo jedna situacija meni vrlo bliska.

Rad u Gradskom vijeću i upravi predstavlja kontinuirano djelovanje, te ću se pripremiti za najbitniju stvar koja nas očekuje nakon izbora, a to su aktivnosti oko prijedloga Budžeta za narednu 2017.godinu.

4.      Ukoliko postanete vijećnik, kako mislite komunicirati sa građanima?

Iskreno, otvoreno i realno. Navikao sam biti 24 sata dostupan, tako da je na raspolaganju broj mobilnog telefona, koji predstavlja osnovno sredstvo komunikacije, kao i službena mail adresa. Na raspolaganju će biti i službeni facebook profil, te korisnički račun na twitteru.U slučaju da se radi o građanima koji nisu u mogućnosti koristiti neka od sredstava modernog komuniciranja, obezbijedit ću termine u Mjesnim zajednicama u svrhu razgovora na terenu.

S poštovanjem,
 Bulajić Goran, nosilac liste za Gradsko vijeće Grada Zenica






Nema komentara:

Objavi komentar

Kako biti dobar vijećnik (o)pozicije u GV Zenica

Prije skoro deset godina sam na pisao tekst o tadasnjem sazivu Gradskog vijeca Grada Zenica . Sa ove vremenske distance čini s...