20160919

4 pitanja za nosioce listi kandidata za GV Zenica - Adnan Šabani Snaga centra


Danas objavljujem intervju sa nosiocem liste Snage centra, za Gradsko vijeće Grada Zenice, Adnanom Šabanijem. Pitanja su ista za sve nosioce lista. Ovaj intervju kao i sve ostale prenosim u potpunosti bez ikakvih korekcija. 


1.      Zašto građani Grada Zenice da daju svoj glas listi koju Vi predvodite?


Građani Zenice bi trebali da prepoznaju mladost, iskustvo i znanje u jednoj listi, to je lista Snage Centra Zenica. Stranka koja je izvorna Zenička, stranka koja će se baviti prvenstveno problemima Zenice, stranka i lista koja neće morati polagati račune Sarajevu, Mostaru ili Banja Luci.
Lista koju ja predvodim je lista sa 30 kandidata koji imaju ispod 40 godina starosti (5 kandidata ispod 45), 90% kandidata je situirano i u vijeće ne ulaze zbog paušala i drugih pogodnosti nego sa iskrenom namjerom da nešto u ovom gradu promjene na bolje.
Ubijeđen sam gotovo 100% da imamo najkvalitetniju listu kandidata u Gradu.

2.      Koja su to 3 najveća problema u Zenici i kako ih planirate riješiti?


Zenica ima više nego tri problema, ali ako tako želite tri najveća problema su:
1.Poslovni ambijent - Nezaposlenost (48,5 % ili >23.000 građana)
2.Problem zagađenosti zraka, vode i zemljišta
3.Grijanje (Holding), problem pasa lutalica, turizam, infrastruktura,

Rješenje problema smo dali kroz naš program Snaga Centra za 5, ukratko ću dati nekoliko  rješenja koji se na svu sreću isprepliću, što je dobro, jer rješavanjem jednog problema imamo efekte (pozitivne ) na više problema.

Pa krenimo redom:
1.Poslovni ambijent - Nezaposlenost (48,5 % ili >23.000 građana)
Rješenje problema:

-poslovne zone sa povoljnim uslovima za investiranje (zemljište za 1 KM ukoliko se investitor obavezuje na 15 godina i zapošljavanje minimalno 80 radnika). Cilj da ovim zaposlimo 1.000 radnika.
-Direktna komunikacija sa investitorima, prvenstveno privući domaće  i strane investitore. Bosna i Hercegovina imamo jako puno domaćih kompanija koje su spremne za daljnje širenje, međutim Zenicu uvijek zaobiđu ovakve investicije („Prevent“,“ As Jelah“,“ Hifa“, „Bekto“, „Violeta“, „Bingo“  i mnogi drugi) . Kroz personalne kontakte koje imamo ćemo probati doći do proizvođača i kompanija u automobilskoj industriji koja je pokretač svake svjetske ekonomije. Sa nekim od predstavnika EU privrednih komora smo već u kontaktima.

-rasterećenje parafiskalnim nametima (KGZ), ovdje imamo namete koji su jedinstveni za ovu regiju. Zenički privrednici svake godine plaćaju porez na zemljište kojeg su već jednom platili i koji je u njihovom vlasništvu. Ovog nameta ćemo osloboditi privrednike, ali prethodno se za taj iznos mora napraviti novi prihod u budžetu (povećanje zaposlenosti znači veći prihodi od poreza na dohodak, ukoliko se izglasa nova preraspodjela PDV-a za to uvećanje vraćati privredi dio KGZ-a).
Nove kompanije ćemo osloboditi plaćanja KGZ u prve tri godine.
-razvoj poljoprivrede, posebno se misli na jagodičasto, a i svo drugo voće. Tu stoji potencijal od 1.000 novozaposlenih
-Razvojem turizma, Terme Crkvice, Smetovi kao turistički centar-potencijal za novih radnih mjesta -300

2.Problem zagađenosti zraka, vode i zemljišta

-Obavezno uspostava registra zagađivača- moramo znati ko, koliko i kada vrši zagađenje
- bolja koordinacija i saradnja sa „Mittal“-om
-bolja saradnja sa višim nivoima vlasti, posebno se odnosi na izricanje mjera sankcija
-rješavanjem problema grijanja bismo mogli riješiti problem emisije zagađenje putem smanjenja kućnih ložišta. Svi znamo da u zimskim danima imamo povećanu koncentraciju SO2 i CO2, ukoliko bi se kvalitetno riješio problem grijanja pa sa sadašnjih 14.000 korisnika se vratili na 22.000 ili 25.000 korisnika, onda možemo sigurno očekivati manju zagađenost zraka tokom zimskih mjeseci. Naselja poput Hamide, Trgovišta, dijelova Travničke pa i prigradskih naselja Pehare, Hece, Janjići… bi se mogli pripojiti na centralno grijanje.
-selektivno prikupljanje otpada, posebno obratiti pažnju na reciklažu

3.Grijanje (Holding), problem pasa lutalica, turizam, infrastruktura,

-O problemu Grijanja smo već nešto rekli ranije u tekstu, problem je najbrže rješiv iz dva pravca:
Investicija u nove kotlove koja je po našim informacijama već u proceduri (samo kasni 2 ili 3 godine zbog propalog projekta KTG ili kako se već zove), investicije u popravku mreže cjevovoda i podstanica te dovođenje tople vode iz Termoelektrane Kakanj, ako nismo zakasnili jer se i Sarajevo interesuje za ovaj projekat.
Takođe, jedan od rješenja je i izgradnja posebnih postrojenja koji bi mogli opskrbljivati pojedine dijelove grada toplom energijom (toplane)  poput Trgovišta, Hamide, Pehara, Janjića i dr…
-Problem pasa lutalica riješiti u skladu sa zakonom (ovaj dio možemo riješiti u 3 mjeseca sa timom Veterinara koje imamo u stranci).
-Od Zenice napraviti Grad u koji će se dolaziti, a ne odlaziti posebno mislim na ljetnu turističku ponudu u gradu. Zašto da naši građani idu po drugim ''mjestima'' na kupanje ili izlete kada imamo fantastičan potencijal na bazenima u Crkvicama. Potrebne su nam terme minimalno kao na Ilidži sa hotelskim sadržajem pa bi onda neko ko ide u pravcu morske obale kroz Bosnu i Hercegovinu i Zenicu ostao dan ili dva u Zenici???
Smetovi su drugi turistički potencijal, uraditi novi koncept i omasoviti turizam na Smetovima u svim sferama sportskim sadržajima, smještajnim, gastro, hiking , ski itd…


3.      Koji će biti Vaš prvi potez ukoliko postane vijećnik?

Inicijativa za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju dječijeg igrališta koje ću finansirati od paušala koje budem imao kao vijećnik.-lokacija će biti otkrivena nakon izbora

4.      Ukoliko postanete vijećnik, kako mislite komunicirati sa građanima?


Komunikacija sa građanima će biti direktna, ono što Snaga centra će zahtijevati da sjednice budu prenošene direktno preko RTVZE , takođe planiramo imati press konferencije nakon svake sjednice gradskog vijeća (press Snaga Centra).
Klub zastupnika koji planiramo formirati će imati zadatke da mjesečno obilazi dijelove Grada i prigradskih naselja kako bi blagovremeno se informisali o problemima i zahtijevima građana. Smatramo da 80% problema je rješivo sa 20% novca i 80 % volje, onih 20 % problema treba 80% novaca a 20 % volje!

Adnan Šabani, nosilac liste SC Zenica

1 komentar:

  1. Moje ime je gospođa Rita iz SAD-a, dobila sam zajam od 30.000 dolara od Heartland Financial USA, Inc. u roku od 2 sata nakon što sam se prijavio. kontaktirajte ih Heartland Financial USA, Inc. putem e-pošte> (trustloan88@gmail.com) ili WhatsApp broj: + 1-443-281-3404

    OdgovoriIzbriši

Kako biti dobar vijećnik (o)pozicije u GV Zenica

Prije skoro deset godina sam na pisao tekst o tadasnjem sazivu Gradskog vijeca Grada Zenica . Sa ove vremenske distance čini s...