20131022

Kažu GRAS u Zenici!!!

Obzirom da je grijanje postala tema broj jedan evo nekoliko riječi i od mene. Namjera ovog teksta je da činjenično „prođemo“ kroz kompletnu „situaciju“ da bi slika bila jasnija.
Sve je počelo u četvrtak kada je J.P. Grijanje Zenica sa sistema daljinskog grijanja isključilo osnovne, srednje škole i fakultete. Kako sam jučer saznao, kolateralna šteta bili su ljudi koji žive u privatnim kućama blizu škola jer je i njima grijanje isključeno. U četvrtak smo imali priliku vidjeti kako direktor Grijanja nervozno(posebno obratite pažnju na facijalnu ekspresiju) objašnjava razloge isključenja grijanja i pri tome iznosi notornu neistinu. U toj izjavi kaže kako u Kantonu nije bilo spremnosti za dogovor i pregovore. Istine radi, premijer ZDK Husejnagić je održao sastanak sa predstavnicima J.P.Grijanje Zenica na temu dugovanja Kantona tokom protekle grejne sezone. Na tom sastanku direktor Grijanja nije bio prisutan. Ne želim da ulazim u razloge njegovog odsustva, možda je čovjek imao opravdani razlog nedolaska, ali onda ne može javno govoriti kako iz Kantona niko ne želi da razgovara i pregovara na tu temu. Također, istine radi, ovo nije prva godina kada se u novu grejnu sezonu ulazi sa dugom. Sve do sada postojao je modul po kojem se dug isplaćivao i nije se u pitanje dovodila isporuka toplotne energije.

I ovdje sada polako dolazimo do zapleta. Grijanje duguje Mittalu, Mittal duguje Kantonu, Kanton duguje Grijanju, a Grijanje opet duguje Kantonu (da dobro ste pročitali Grijanje duguje Kantonu). Pa da pokušamo da raspetljamo klupko, počevši redom:
  1.        Grijanje je, da bi započelo sezonu, moralo  isplatiti dug od 1,7 miliona KM Arcelor Mittalu. Kako vidimo iz gore navedene izjave, Grijanje se kreditno zadužilo da bi Mittalu isplatilo dug. Interesuje me kako se Grijanje zadužilo i da li za to postoji odluka OV Zenica? Ovo moje pitanje nije retoričke prirode niti je cinično. Odgovor me zaista interesuje.
  2.       Arcelor Mittal duguje Kantonu 2,4 miliona KM i za to postoji izvršna sudska presuda. Premijer je sa ministrom Terzićem, nakon sastanka sa predstavnicima Grijanja, održao sastanak i sa predstavnicima Mittala te ih podsjetio na presudu koju su dužni ispoštovati. Na taj način bi se stvorili uslovi da Mittal isplati dug Kantonu, da onda Kanton isplati Grijanju i na kraju da se krug zatvori tako što će Grijanje Mittalu isplatiti svoja dugovanja. Mittal kao i svaka druga kapitalistička tvorevina je „teška“ na novcu i potrebno je vršiti svaku moguću vrstu zakonitog pritiska da svoje obaveze izvrše. Ovdje se, između ostalog, krije odgovornost i Kantona i Grijanja u neistrajavanju  rješenja po pitanju problema međusobnih dugovanja. Inače, Mittal je dužan Kantonu zbog neisplaćivanja sredstava od tzv. OKŠ-a (opća korist šuma, u pitanju je kantonalni Zakon o Šumama).
  3.       Dugovanje Kantona prema Grijanju je bilo cca. 2 miliona i niko ni jednog sekunda nije negirao taj dug niti razmišljao da se taj dug ne plati. Nakon što je na poziciju premijera imenovan Husejnagić, zatekao je dugovanje prema Grijanju. I opet kažem ovo nije prvi put da je Kanton dužan pred početak grejne sezone. Uprkos jako lošem punjenju budžeta i neisplaćivanju zakonskih obaveza Kantona prema porodiljama, civilnim žrtvama rata, liječenje borcima i naknade za socijalne kategorije, Grijanju je uplaćeno oko 380.000 KM u kratkom vremenskom periodu od 20-ak dana. To znači da je dugovanje Kantona u momentu prekida isporuke toplotne energije iznosilo cca. 1 .611.000 KM.
  4.     Javno preduzeće Grijanje Zenica je, po pitanju neuplaćenog poreza na promet i poreza na robe i usluge, dužno Kantonu ravno 9 miliona KM (sa kamatama). Grijanje je sa poreskom upravom potpisalo sporazum 2010. godine o načinu izmirenja tog duga do 03.03.2013. godine. Međutim, do isplate tih potraživanja nije došlo te su se na taj način stvorile pravne pretpostavke da Kanton blokira Grijanje, što bi rezultiralo opstruiranjem nove grejne sezone. Predstavnici Kantona nisu razmišljali na način kako razmišljaju u Grijanju. Grijanje do kraja godine mora isplatiti dug prema Kantonu da bi bili oslobođeni kamata koje iznose 5 miliona KM.

Puj pike ne važi!

Ove činjenice su konkretno  vezane za datu situaciju, a samo sa pravim činjenicama se mogu donositi valjani zaključci. U petak predstavnici Kantona i Grijanja nisu imali sastanak. Subotnje jutro je iskorišteno za sastanak i dogovore o rješenju problema. Na tom sastanku je džentlmenski pružena ruka i dogovoreno je da Kanton do kraja tekuće godine prema Grijanju isplati dug u visini od milion KM u nekoliko rata, a da će se ostatak duga biti isplaćen od sredstava koje će Grijanje uplatiti Kantonu po pitanju neizmirenog poreza. Nedugo nakon što je sastanak završen, direktor Grijanja se javio i rekao da dogovor ne vrijedi. Šta se desilo nakon satanka, gdje i s kim je nakon toga razgovarao direktor Grijanja, ne želim da nagađam. U ponedjeljak je opet održan sastanak sa predstavnicima grijanja da bi se potpisao protokol o načinu izmirenja duga. Predstavnici grijanja su na kraju prihvatili protokol o načinu izmirenja duga kako je to još u subotu dogovoreno, da bi u poslijepodnevnim satima direktor Grijanja demantovao premijera o postignutom dogovoru . Prema navodima direktora Sarajlića, prijedlog Kantona je nekorektan. Zašto i zbog čega? Zato što je sve vrijeme spreman da riješi evidentan dug, zato što želi da se grijanje uključi da djeca ne bi sjedila u hladnim prostorijama (sreća pa je temperatura vani prilično visoka) ili da ne pravi farsu od cijele situacije. Šta će se dalje desiti u ovom slučaju vidjet ćemo. 

E, sad smo 1:1!!!

Sve ovo sam napisao da bi ste mogli vidjeti ko sve vrijeme želi od ovoga napraviti političku priču, ko  konstantno predlaže rješenje i ko to isto rješenje opstruira, ko želi da djeca sjede u hladnim školskim prostorijama. Ko na ovaj način „vraća“ za GRAS u Sarajevu. Kada je u pitanju politika shvatam da su sva sredstva dozvoljena, ali poigravanje sa djecom je nedopustivo. 


Nema komentara:

Objavi komentar

Kako biti dobar vijećnik (o)pozicije u GV Zenica

Prije skoro deset godina sam na pisao tekst o tadasnjem sazivu Gradskog vijeca Grada Zenica . Sa ove vremenske distance čini s...